Kolagen jest ważnym białkiem w skórze i tkankach łącznych. Jest m.in. jest odpowiedzialny za nadanie skórze swojej wytrzymałości i elastyczności. Utrata kolagenu jest przyczyną zmarszczek. Chociaż produkcja kolagenu maleje wraz z wiekiem, można pod wieloma względami zwiększyć produkcję kolagenu w organizmie, odnajdując kolagen w pożywieniu. Jednym ze sposobów na zwiększenie kolagenu w organizmie jest jedzenie pokarmów, które wspierają jego naturalną produkcję. Możesz również wspomagać wytwarzanie kolagenu spożywając suplementy diety zawierające hydrolizat kolagenu. Zwiększ ilość kolagenu w pożywieniu dzięki Genacol®.

Kolagen w jedzeniu

Skoncentruj się na kluczowych składnikach odżywczych. Niektóre składniki odżywcze mogą pomóc organizmie wytwarzać więcej kolagenu kolagen w pożywieniu. Niektóre niezbędne składniki odżywcze obejmują:

  • Aminokwasy – produkty zwierzęce – mięso, mleko i jaja.
  • Proliny – żelatyna, twaróg i wołowina.
  • Antocyjanidyny, takie jak błękitna kukurydza, bakłażan i konopie winogronowe.
  • Witamina C – owoce cytrusowe, papryka i pomidory.
  • Miedź – ostrygi, kapusta i grzyby z shiitake.
  • Witamina A – słodkie ziemniaki, marchewka i ciemnozielone zieleniny.

W czym jest kolagen?

Kolagen zawarty jest w wielu pokarmach, które możesz spożywać każdego dnia. A więc zadajmy sobie to ważne pytanie: W czym jest kolagen? W jakich produktach go znajdziemy? Kolagen znajdziesz zarówno w produktach zwierzęcych, takich jak mięso, nabiał zwierzęcy, jaja, owoce morza, ryby. Znajdziesz je także w warzywach i owocach takich, jak owoce cytrusowe, warzywa korzenne, warzywa strączkowe, pomidory, papryki, itp.

Kolagen w produktach

W jakich to więc produktach znajdziemy kolagen? W czym jest go najwięcej? Spróbuj jeść między dwoma a trzema porcjami warzyw zawierających siarkę każdego dnia, jak kapusta, brokuły lub kalafior.

Jedz rośliny strączkowe. Rośliny strączkowe takie jak fasola i soczewica zawierają również siarkę. Dodaj kilka porcji roślin strączkowych do swojej diety w tygodniu. Spróbuj zjeść fasolę i ryż na kolację lub danie z soczewicy na obiad. Spożywanie tych produktów może pomóc organizmowi zoptymalizować produkcję kolagenu.

Jedz soję. Produkty sojowe bogate w izoflawonoidy mogą zwiększyć produkcję kolagenu. Konsumpcja soi może zwiększyć ilość kolagenu w skórze. Może również zwiększyć elastyczność skóry. Wypróbuj produkty sojowe, takie jak t tofu, mleko sojowe i sery sojowe.

Dodaj jaja do swojej diety. Jaja są doskonałym źródłem kolagenu. Zapewniają one również odpowiednią mieszankę aminokwasów niezbędnych do wspierania rozwoju i utrzymania tkanki łącznej w organizmie człowieka.

Pij około dwa litry dziennie. Ważne jest, aby skóra i ciało pozostały nawodnione, jeśli próbujesz zwiększyć produkcję kolagenu. Utrzymanie nawodnienia będzie wspierać produkcję kolagenu.

Jedz dużo żywności bogatej w witaminę C. Witamina C jest ważna dla produkcji kolagenu w organizmie. Najlepszym sposobem na zdobycie witaminy C jest spożywanie pokarmów bogatych w ten ważny składnik odżywczy. Możesz otrzymać codzienną dawkę witaminy C, jedząc takie produkty jak truskawki, truskawki i papryka.

Jak widać mamy dużo możliwości, aby znaleźć kolagen w wielu produktach wspomagających nasze stawy, skórę, chrząstkę, więzadła. Co więcej, możesz przestać martwić się o to, w czym jest kolagen, w których produktach go znajdziesz – wspomóż jego naturalną produkcję dzięki Genacol®.

Dieta kolagenowa

Czy istnieje coś takiego, jak dieta kolagenowa?

Nasze organizmy wytwarzają kolagen, ale gdy przekraczamy 25 lat, nasza naturalna produkcja kolagenu zaczyna się zmniejszać. Są to widoczne oznaki starzenia się, takie jak drobne linie i zmarszczki. W późniejszych latach możemy zacząć doświadczać innych stanów związanych z niedoborem kolagenu, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów.

Oprócz naturalnego procesu starzenia, nasz naturalny kolagen niszczą toksyny i zanieczyszczenia środowiska, nadmierne nasłonecznienie, palenie tytoniu, jedzenie diety bogatej w rafinowany cukier i smażone potrawy. Czynniki te mogą obniżać przyszłą produkcję kolagenu i powodować widoczne oznaki starzenia się.

Na szczęście istnieje sposób na uniknięcie drastycznego spadku kolagenu i zwiększenie produkcji kolagenu naturalnie – wszystko zaczyna się od tego, co znajduje się na talerzu. Kolagen znajdujący w Twoim jedzeniu jest niezwykle istotny. Wiele produktów spożywanych w naturze zawiera składniki odżywcze niezbędne do wspomagania wytwarzania kolagenu, dzięki czemu nasza dieta jest najlepszą bronią przeciwko drobnym zmarszczkom i innym oznakom starzenia. Wspomóż produkcję kolagenu dzięki mądrze zbilansowanej diecie – szukaj kolagenu w jedzeniu!

Oto najlepsze potrawy, które można zjeść, aby naturalnie zwiększyć kolagen w organizmie:

  1. Rosół gotowany na kościach drobiowych a zwłaszcza bydlęcych
  2. Dziki łosoś zawiera cynk, który wykazuje aktywność białek niezbędnych do syntezy kolagenu.
  3. Zielone warzywa to jedne z najbardziej pożywnych pokarmów mogącym także zapobiegać rozkładowi kolagenu.
  4. Witamina C pomaga „powiązać” aminokwasy, które są potrzebne do wytworzenia kolagenu.
  5. Jaja są kolejnym pokarmem który faktycznie zawiera kolagen. Są bogate w śladowe ilości siarki wymagane do produkcji kolagenu.
  6. Jagody zawierają składnik odżywczy zwany kwasem ellagowym, który może zapobiegać uszkodzeniu kolagenu przed uszkodzeniami UV.
  7. Pomidory są bogate w antyoksydantowy likopen, który może chronić skórę przed uszkodzeniem słonecznym i zapobiegać rozpadowi kolagenu.
  8. Nasiona dyni są jednym z najbogatszych roślinnych źródeł cynku, wspomagających syntezękolagenu.
  9. Inna roślina o silnych właściwościach przeciwutleniających, awokado, dostarcza witaminę E, która zapobiega rozkładowi kolagenu.
  10. Czosnek jest jednym z najlepszych źródeł siarki.